7 anys alimentant el cooperativisme

L’Espai Culinari del Cafè arriba aquest juny als 7 anys de vida, 7 anys apostant per la gastronomia de proximitat, la cultura popular i la dignificació laboral del sector de l’hostaleria.

Tenim pocs moments per parar-nos i mirar enrere, però quan ho fem ens entra fins i tot vertigen. Si fem memòria, de les primeres coses que ens venen al cap són les fases inicials abans d’obrir les portes de l’Espai Culinari Cafè de Mar. Primera pedra i porta d’obertura de la recuperació de “l’antiga seu dels pescadors” a la ciutat en termes similars anys enrere. Bé, això tampoc és del tot cert, cal recordar les lluites veïnals i de les militants de la Unió de Cooperadors de Mataró per a fer una justa contextualització.

El que no hi ha cap dubte, és que amb l’obertura de l’Espai Culinari Cafè de Mar, la Unió de Cooperadors de Mataró iniciarem una nova etapa per tornar-se a posar sobre el mapa de la ciutat i comarca de manera palpable, obrint les portes de l’edifici al poble treballador de Mataró i el Maresme. Aquesta primera pedra es va posar amb la voluntat de ser part d’una bastida que donés suport a una estructura que fes possible la creació de projectes entorn el cooperativisme i l’economia social i solidària, i al nostre humil parer així ha estat.

Com explicaven abans, fa vertigen veure la trajectòria de l’Espai Culinari, activitat cooperativitzada des del primer moment, i que fins avui, es manté ferma en aquest concepte. I durant aquests anys, tres pilars, tres bases absolutament innegociables han anat prenent forma des del moment de redacció d’aquest projecte fins a l’actualitat: Gastronomia de proximitat, cultura popular i la dignificació laboral del sector de l’hostaleria.

 

 

Hem fet molt i encara que ens queda molt per fer, però ens podem sentir molt orgulloses d’haver gaudit i patit molts moments, concerts, “enganxades”, xerrades, angoixes, llibres, poesies, errors, encerts, receptes, cremades, talls, cops, imprevistos, conflictes, intercooperacions, canvis, escandalls, números, persones, riures, boicots de partits polítics, plors, incerteses, xups-xups, esperes que desesperen, bogeries i un llarguíssim etcètera que no ens l’acabaríem mai que han determinat, determinem i seguiran determinant què és avui l’Espai Culinari Cafè de Mar.

I tot això no haguera estat possible sense l’esforç de moltes mans que han ajudat i acaronat el projecte: Alba, Lola, Patri, Juanda, Elena, Marc, Andrea, Carlos, Bernat, Lídia, Ausiàs, Annya, Popo, Roser, Andreu, Nils, Lluc, Aranyó, Nat, Carlota, Beckay, Sílvia, Sara, Magie, Víctor, Nora, Edu, Amparo, Ferran, Danilo, Anna, Clara, Àlex, Piro i per descomptat tota la base social de la Unió de Cooperadors i les que ompliu de contingut el nostre espai que fan certes aquelles paraules musicades que molts cops han sonat a casa nostra, les nostres mans són el nostre capital.

Voldríem aprofitar també aquest moment per fer memòria a aquelles persones que ens han deixat darrerament, l‘estimat membre de “les Joies” en Joan, el Pedro Manchón, germà badaloní de perifèrics i la Núria persona compromesa amb la memòria històrica cooperativa. Persones amb un immens cor i gentilesa que ens han deixat un gran buit, que la terra us sigui lleu companyes!

Volem acabar agraint a totes les persones que en algun moment heu passat, passeu i passareu per l’Espai Culinari, ja que sense vosaltres un projecte de socialització com el nostre no tindria sentit. Gràcies per fer-nos confiança. I per celebrar aquests 7 anys de vida, el mateix dia exacte de l’aniversari, reiniciem la programació cultural en aquesta nova època postpandèmica i plena d’incerteses. Esperem retrobar-nos el diumenge 13 amb la presentació del vermut ‘Caràcter’ de les companyes de la Cooperativa Tres Cadires o amb el Perifèric Poetry Mataró del dijous 17 de juny.

Share your thoughts