L’Espai Culinari

 

Amb la cessió del Cafè de Mar a la Fundació Unió de Cooperadors, la Unió de Cooperadors de Mataró va impulsar durant la primavera de 2013 una nova etapa per treballar en el revifament del moviment cooperatiu a la ciutat i en la dinamització de la cooperativa. A partir d’aquí, feta palesa la necessitat i voluntat de generar un pol de confluència social s’impulsa un pla de treball per fer possible la reobertura d’un espai de restauració al Cafè de Mar.

Neix a partir d’aleshores L’ARIET.SCCL, la cooperativa de treball associat per gestionar l’espai culinari, que juntament amb la UCM i la FUCM treballen braç a braç fins avui per a fer possible la reobertura de l’Espai Culinari del Cafè de Mar, un espai d’oferta d’oci i restauració, per difondre els valors cooperatius i de l’economia social, convertint-se en la seu social de la UCM i en un punt de trobada per a les cooperatives de la ciutat i arreu.

Estem al carrer de Santa Rita, tenim dues entrades, una pel citat carrer de Santa Rita, un carrer de vianants i l’altra per l’avinguda del Maresme. Si vens en tren, només baixar de l’estació de Mataró, t’has de dirigir cap a llevant i en tres minuts ja hi ets.

 

Programació Cultural

 

Des de l’inici de l’Espai Culinari, treballem per convertir el Cafè de Mar en un espai cultural de referència a Mataró i el Maresme, participant o havent participat no només de la Unió de Cooperadors de Mataró, per la nostra naturalesa cooperativa, sinó també d’altres xarxes culturals i socials ja consolidades a la ciutat, comarca i país.

Creiem que l’activitat cultural no pot ser exclusiva ni plaent, sinó inclusiva, popular i crítica, és per això que ens aixopluguem sota el concepte de cultura popular. Entenem la cultura popular com a l’eina que ens permet crear i donar forma a l’oci tal com creiem que hauria de ser entès en una societat en procés de canvi i transformació. Intentant construir un espai basat en:

· L’autogestió cultural: Oferint activitats que s’autogestionin gràcies a l’assistència del públic i al treball de la cooperativa.

· La cultura solidària i transformadora: Potenciar aquells actes culturals i formatius que difonguin les idees pròpies del proletariat com a classe; la solidaritat, el suport mutu, el feminisme, l’antifeixisme, l’internacionalisme…

· La cultura sostenible i de proximitat: Intentant difondre una cultura respectuosa i propera a l’entorn natural i social.

Per a contactar amb nosaltres, ho podeu fer per correu electrònic: programaciocafedemar@gmail.com

A més dels actes puntuals, a l’Espai culinari del Cafè de Mar han nascut o s’han consolidat les activitats amb periodicitat mensual que ja tenen el seu propi ritme i funcionament i el seu propi públic que mai falla a la cita mensual al Cafè de Mar. Ara mateix podeu trobar cada mes:

Perifèric Poetry Mataró

És un espectacle de poesia escènica. Una vegada al mes, un/a artista o un grup és convidat a participar en la primera meitat de l’esdeveniment. La segona part consta d’un micro obert, on tenen lloc tota mena de presentacions de totes les disciplines escèniquesDanilo Facceli, escriptor, poeta i actor, n’és el coordinador.

Jazz Jam

Les Jazz Jams al Cafè de Mar se celebren un dijous al mes, compten amb la secció rítmica de l’Associació Jazz Maresme i un/a convidat/da especial a cada sessió, que obren la jam a tots els músics que s’hi vulguin unir. Aquesta és una iniciativa conjunta organitzada entre l’Associació Jazz Maresme, la Casa de la Música de Mataró, la Unió de Cooperadors de Mataró i l’Espai Culinari del Cafè de Mar.

Xup-xup Sound

Cicle de concerts organitzat entre la Casa de la Música de Mataró i l’Espai Culinari del Cafè de Mar. Té com a objectiu posar en relleu el talent emergent de la música maresmenca i facilitar l’accés a nous espais per poder tocar als grups emergents i amateurs de la comarca. Aquests concerts es realitzaran un dijous al mes i comptaran amb dos artistes o grups cada nit. Tots els estils són benvinguts, des de la música indie fins al pop, rock, hip-hop i molts altres.

Baix for Laughs Maresme Tropical

Un divendres al mes al Cafè s’escolten els millors acudits de diferents còmics i còmiques de l’escena alternativa del país. Baix for Laughs és un xou de comèdia, que a la tardor de 2023 compta amb quatre edicions descentralitzades en diferents espais del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Maresme.

Som Energia

L’últim divendres de cada mes, el grup local de Som Energia, la cooperativa d’energia verda, posa un punt d’informació al Cafè de Mar on resolen tots els possibles dubtes i expliquen com funciona la cooperativa.