Davant l’intent de criminalitzar i censurar la presentació d’un joc de taula.

Comunicat conjunt de la Unió de Cooperadors de Mataró, el Sindicat d’Habitatge de Mataró i l’Espai Culinari Cafè de Mar.

Ahir dimecres 16 de febrer, diversos mitjans de comunicació publicaven que l’alcalde de Mataró, David Bote, havia sol·licitat per escrit a la Unió de Cooperadors de Mataró, la cancel·lació de l’acte que tindrà lloc el pròxim 23 de febrer al Cafè de Mar, afirmant que: “Banalitzar el dret d’accés a l’habitatge contribueix a generar més tensió i malestar social”.

Davant d’aquest fet tan greu, l’Espai Culinari Cafè de Mar, la Unió de Cooperadors de Mataró i el Sindicat d’Habitatge de Mataró volem expressar el següent:

1. És rotundament fals, que l’alcalde David Bote, s’hagi adreçat per carta a la presidència de la Unió de Cooperadors per demanar que s’anul·li l’acte. De fet, ni l’Espai Culinari Cafè de Mar ni el Sindicat d’Habitatge – coorganitzadors de l’acte- han rebut cap tipologia de carta ni d’escrit, per part de l’Ajuntament.

2. L’alcalde David Bote ha afirmat, segons els mitjans de comunicació, que “Banalitzar el dret d’accés a l’habitatge contribueix a generar més tensió i malestar social”. Qui banalitza amb un dret estipulat a la Constitució és la mateixa administració, que permet que diàriament centenars de famílies amb infants siguin desnonades a casa nostre sense alternativa habitacional, mentre fons voltor, entitats bancàries i especuladors tenen milers d’habitatges buits. Des de les diferents organitzacions sotasignants, considerem que la problemàtica d’accés a un habitatge digne té una arrel estructural, a causa de la inacció de les administracions competents, les nul·les polítiques públiques, la manca de parc públic d’habitatge i la manca de voluntat d’enfrontar-se a grans tenidors com per exemple: els fons voltors o els bancs.

3. La celebració d’aquest acte s’empara en la llibertat d’expressió. Un joc no ha de constituir cap mena de delicte. Bé no ho és el Monopoli, que té com a objectiu comprar habitatges per després especular i extorsionar als teus adversaris. Segons el que ha publicat la premsa, l’alcalde afirma que aquest joc “fa apologia de fets delinqüencials que pertorben la convivència ciutadana”. Nosaltres considerem, que el que pertorba la convivència ciutadana son; les màfies dels fons voltor, les entitats bancàries i les màfies que venen claus per fer negoci. El que realment ens pertorba i ens angoixa és la permissivitat que l’administració té amb totes aquestes màfies i especuladors, que juguen dia rere dia, amb la vulnerabilitat de les famílies.

4. Volem recordar i recuperar la memòria històrica amb el llegat de la Unió de Cooperadors, que en diverses ocasions al llarg de la seva lluita, ha hagut d’ocupar edificis que formaven part del patrimoni cooperatiu de la ciutat, i que van ser arrabassats pel règim franquista. L’objectiu d’aquestes ocupacions va ser, és i serà retornar aquest patrimoni al moviment popular de Mataró. Gràcies a aquesta lluita, avui part d’aquest patrimoni ha retornat a la ciutat i actualment és habitatge social.

5. Per les consideracions anteriorment esmentades, manifestem la ferma determinació de celebrar l’acte cultural de presentació del joc de taula de crítica social, “Okupa tu també”, que anirà a càrrec de Gall Negre, projecte de creació i disseny de jocs de taula amb una mirada crítica i social. I us convoquem a assistir com a mostra de suport el dia 23 de febrer a les 19 h a l’Espai Culinari Cafè de Mar.

Share your thoughts