Davant el tancament forçat de l’Espai Culinari Cafè de Mar

Estimades amigues del Cafè de Mar, a causa de les noves mesures que s’implementaran a partir del divendres 16 d’octubre, i, de moment, per quinze dies, ens veiem obligades a tancar l’Espai Culinari del Cafè de Mar.

La nostra funció d’espai de socialització de la Unió de Cooperadors de Mataró, del moviment cooperatiu i popular de la ciutat i comarca i la promoció cultural local queda del tot impossibilitada amb les noves mesures de contenció i prevenció de la Covid-19. Com ja heu pogut comprovar, ens hem vist obligades a ajornar el Periferic Poetry d’octubre, l’Acte d’Arran Mataró sobre les encausades per defensar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017, entre altres activitats que ja estaven programades o s’estaven concretant. En aquest punt volem enviar una abraçada enorme a totes les persones que es desviuen per mantenir viva la flama de la cultura popular a la nostra ciutat i comarca.

Mesos enrere vam llençar, a diversos espais de la ciutat, la proposta de mancomunar un servei de menjar per portar a casa, via ciclomissatgeria, al marge de les dinàmiques explotadores de corporacions capitalistes com Globo, Just Eat i Deliveroo. Per diversos motius, aquesta proposta no s’ha pogut materialitzar encara i no entomarem un servei de portar menjar a casa que ens precaritzi, encara més, a les treballadores, tant del sector de les ciclomissatgeres com el nostre sector.

És per això que ens veiem en l’obligació d’acollir-nos a un nou ERTO per impediment, mesura que ens garanteix uns ingressos mínims tant a socis com a treballadors, assumint pèrdues per part de la cooperativa. Com sempre, l’entorn de la cooperativa ens recolzem gràcies a la xarxa de solidaritat teixida durant els sis anys de vida de l’Espai Culinari Cafè de Mar.

Aprofitarem aquesta nova “aturada forçosa” i avançarem “La Tancada”, jornada on les treballadores analitzem la trajectòria de la cooperativa i del projecte i desenvolupem els plans d’acció, enguany serà difícil projectar cap al futur, però pencarem de valent.

Nosaltres, com la resta de projectes de la restauració en mans de treballadores, assumim el tancament com un esforç en favor de la salut col·lectiva, però aquest sacrifici que se’ns demana ha de venir acompanyat de mesures que ens protegeixin:

· Garantint el 100% del sou o bestreta avançada de les treballadores.

· Suspenent el pagament d’hipoteques, lloguers, subministraments, i autònoms.

· Reajustament i flexibilització d’impostos i tributs derivats de l’activitat.

La irrupció de la pandèmia a les nostres vides ens ha afectat a totes de manera traumàtica, però cal recordar que les conseqüències de la Covid-19 no són directament atribuïbles al Coronavirus, sinó que ha evidenciat la contradicció a la qual ens arrossega el capitalisme, amb tota crueltat, entre el capital i la vida.

Aprofitem aquest comunicat per agrair-vos el suport que ens brindeu en aquests temps d’incertesa. També enviem totes les forces a aquelles petites productores que patiran, també, les conseqüències d’aquestes mesures. Reafirmem el nostre compromís d’aportar les nostres mans, safates, micròfons i cassoles en bastir eines de resistència per a fer front a un sistema que ens trinxa i ens engoleix per a benefici d’uns pocs. No dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres via els nostres canals de comunicació.

Parem l’envestida amb la solidaritat col·lectiva!

Share your thoughts