Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Presentació del llibre: Els Maquis. La resistència armada contra el franquisme (1936-1965)

21 de setembre de 2022 @ 19:00 - 21:00

A càrrec del seu autor, Pelai Pagès i Blanch, i de l’historiador Juli Cuéllar i Gisbert

Dimecres 21 de setembre | 19 h
Espai Culinari del Cafè de Mar

Els maquis és el nom amb què foren conegudes i coneguts els guerrillers que, armes en mà, van lluitar contra la dictadura feixista espanyola. La resistència armada contra el franquisme en la immediata postguerra, continua essent un tema que, malgrat ser estudiat, és encara força desconegut per al públic general.

Aquest llibre recull diverses aportacions en l’estudi i divulgació d’aquest moviment: des de la participació dels republicans espanyols a la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial, fins al darrer guerriller que va actuar a l’estat espanyol i fou assassinat l’any 1965, passant per la invasió d’Aran, per la guerrilla urbana i rural que va actuar a Catalunya i per l’activitat que va desenvolupar l’Agrupació Guerrillera del Llevant i Aragó.

El llibre també inclou un apartat dedicat a la memòria històrica del maquis, representada bàsicament per la intervenció d’un dels pocs guerrillers que encara queden vius, Quico Martínez. D’aquesta manera, el llibre presenta un estat de la qüestió d’allò que se sap del maquis, d’aquell moviment que sovint ha estat oblidat, negligit o criticat, però sense el qual es fa difícil d’entendre un dels aspectes més importants de l’oposició republicana que va lluitar, fins a deixar-hi la vida, contra el franquisme durant els anys quaranta i cinquanta del segle XX.

Aquest acte forma part de: FEIXISME/S II | Franquisme: repressió i resistència | Cicle de cinema i presentacions de llibres, que se celebrarà entre el 20 d’abril i el 16 de novembre de 2022. Està organitzat per Buc de llibresCOOP Maresme, la comissió ciutadana d’homenatge a Joan Peiró, l’Espai Culinari del Cafè de Mar i l’arxiu / biblioteca de la Unió de Cooperadors de Mataró.

Mostra els detalls

Data:
21 de setembre de 2022
Hora:
19:00 - 21:00
Etiquetes de l'Esdeveniment:
, , , ,